Min yoga 

För 20 år sedan hittade jag till en lokal i Folketshus på Chapmans torg i Göteborg. Jag tog en nybörjar kurs i Ashtanga yoga och många av dom som fanns på kursen är fortfarande vänner till mig idag. Då visste jag inte att det jag precis bjudit in i mitt liv skulle ha en sådan enormt stor påverkan på mig. Att yogan skulle hjälpa mig att bli en tryggare och mer lugn person, som idag har många verktyg för att kunna hantera vår stressiga miljö och allt vad det innebär. 

Denna resan har varit jättehärlig men också väldigt påfrestande. Det krävs stort mod, många timmar och ett kärleksfullt engagemang på vägen. Jag har hunnit testa de flesta inriktningar av yoga i stora delar av världen, från Hawaii till Thailand, i stora städer men också mitt ute i vildmarken. I parker, på stränder, på gym, i små studios. Men nuförtiden mest på min altan och i mitt vardagsrum.

I början trodde jag, som många andra, att yogan var en träningsform där jag skulle kämpa och slita för att uppnå ett mål. Ju mer jag skakade, svettades och hade ont desto bättre kände jag att jag var. Så där höll jag på i många år, fram tills 2015 ungefär. Då beslutade jag mig för att utbilda mig till Yoga lärare och jag hittade till Ulrica Norberg och hennes team i Stockholm, där en helt annan resa tog an. Här fick jag lära mig om Yogans magiska filosofi och om hur jag kunde etablera den i mig. Att det som jag önskade mer av i mitt liv, skulle vara det som jag utövade på min matta, helst dagligen. Min första hemläxa var att lägga mig i barnet i 20 andetag, en gång om dagen, och vara nöjd med min yoga praktik den dagen. Att komma till mattan varje dag var utmaning ett, och att inte göra någonting, enligt mig på den tiden, var bland det svåraste jag har utmanats med från en lärare. Jag lyckades ju så klart inte, och här kom nästa utmaning, att vara nöjd med det jag gjort, och inte tänka på vad jag borde ha gjort. 

På denna vägen har jag  lärt mig att försöka leva utan rätt och fel, som en del av mitt seende på omvärlden. Att öva på tacksamhet, att älska mig själv när jag är som svagast och att vara lyhörd för kommunikationen som sker från våran kropp till vår hjärna och även vice versa.

Hatha yoga

En av de mest klassiska formerna av yoga. Själva namnet Hatha betyder kraft. Ordet kan delas in i två, där Ha betyder sol och tha betyder måne. Dessa klasser kan se olika ut beroende på vilken instruktör du yogar med. Klasserna är fysiska och man arbetar med att stärka upp muskulatur som har en stor påverkan på leder. Detta gör man genom att hålla positionerna mer statiskt. Klassen har även positiv påverkan på din rörlighet och kommer även påverka din mentala och fysiska hälsa. Avslutas alltid med  en lugnare del där vi hinner utforska kommunikationen med våra kroppar. Andningsövningar och meditation är även en del av denna typen av klasser.


 

Hatha flow

En klass som har sin grund i Hatha yoga, där vi arbetar mer med att flöda i takt med våra andetag. Positionerna smälter samman med varandra och varieras både liggandes, sittande och stående. Ofta har dessa klasser anpassad musik. Här stärker du upp muskler, framför allt de mindre som ligger runt alla våra leder. Du får även en positiv  påverkan på din rörlighet, hur du mår och hur du känner din kropp. Avslutas alltid med en lugnare del med avslappning, andningsövningar eller en kort meditation.Yin yoga

En lugn form av yoga där stabilitet, lugn, balans och frid har stort fokus. Klassen bygger på konceptet Yin och Yang, där yin här står för facia/bindväv, och Yang står för muskelvävnad. Syftet är att skapa större rörelse i leder och mer elasticitet i facia och bindväv. Samtidigt som man under dessa klasser arbetar meditativt , lugnar nervsystem och stärker upp vår energi. Positionerna hålls 2-20 min. vilket gör att vi hinner lugna ner våra sinnen, känna in våra kroppar och se hur dom påverkar oss mentalt för stunden. Men även hur vi mentalt påverkar våra kroppar. Andningsövningar, yoga nidra och meditation är delar som förekommer i denna formen av yoga.Restorative yoga

Detta är den mest återhämtande och lugna yogan. Målet med denna klassen är att vi placerar kroppen, i olika positioner, där den kan uppleva sig tyngdlös. Vi tar bort allt tryck på våra kroppsfunktioner, under 10-40 min, för att vårt nervsystem ska hitta till en plats där det kan starta om. 

Om kroppen kan få en chans att uppleva sig tyngdlös, kommuniceras detta till hjärnan och efter en stund släpper det på gamla mönster. Dessa mönster har funnits med i våra kroppar och nervsystem, av den stressiga miljö som vi lever i just nu.

Detta är den mest utmanade yogan för de flesta av oss i och med att den innebär den absoluta motsatsen till hur de flesta lever sina liv idag. Denna form av yoga leder till mycket positiva förändringar,  t.ex. vidgning av dina kärl, som i sin tur innebär en ökad slaggutförsel och minskade stresshormoner, som ger en känsla av lugn, stabilitet, harmoni och ökad energi. Resorativeyoga kan användas för att minska sömnproblem, mage och tarm relaterade åkommor, och depressionssymptom. Andningsövningar, yoga nidra och meditation ingår ofta i dessa klasser.